Písek

  • Vznik:1243
  • Počet obyvatel: 30 119
  • Katastrální výměra: 63,22 km2
  • Starosta: Eva Vanžurová

O městě:

Jaké město je jedno z nejkrásnějších v České republice? K nejkrásnějším městům se řadí jednoznačně Písek, který najdeme v Jihočeském kraji. Sídlí zhruba čtyřicet kilometrů od Českých Budějovic, konkrétně na řece Otavě. V současné době zde žije zhruba třicet tisíc obyvatel, čemuž se nemůžeme divit – město Písek byl totiž označen za historickou památku. Městskou památkovou zónou je označeno konkrétně historické jádro města.

Město Písek je zajímavé svou historií. V minulosti se jednalo nejen o krajské město, ale také zde sídlil Prácheňský kraj. Později se město stalo také okresním městem, nyní se však jedná o obec s rozšířenou působností. Co je zajímavé, je to, že město vzniklo už ve třináctém století. Z téhož století pochází zdejší nejstarší most, který je zároveň nejstarším českým stojícím mostem. Nejen kvůli zdejšímu mostu, ale také kvůli jiným pamětihodnostem se sjíždí do Písku stovky turistů. Mezi oblíbené pamětihodnosti se řadí také zdejší kostel Narození Panny Marie, kterému dominuje hodinová věž.

Do Písku se také jezdí studovat. Sídlí zde oblíbená vysoká škola, která je však soukromá, dále také Filmová akademie Miroslava Ondříčka. Kromě škol zde najdeme také nemocnici, dvě divadla a také fotbalový stadion, na který se vejde několik tisíc fanoušků.

Písek je jedním z měst, odkud pochází celá řada známých osobností. Mezi rodáky najdeme například Antonína Ausobského, který byl známým architektem, rodákem je také Petr Brukner, jehož známe člena Divadla Járy Cimrmana. Významným píseckým rodákem je také Roman Dragoun, což je klavírista a mimo jiné i hudební skladatel.

V Písku se však narodily i významné ženy, k nimž patří zejména Kateřina Neumannová, což je olympijská vítězka, další ženou je Marie Ryantová, což je historička, a také Dagmar Šimková, kterou jsme mohli znát jako politickou vězeňkyni komunistického režimu.