Most

Vznik: 11. století 

Počet obyvatel: 66 186 

Katastrální výměra: 86,94 km2 

Primátor: Jan Paparega 

O městě 

O městě Most jste mohli slyšet hlavně v souvislost se stejnojmenným seriálem České televize, který se vysílal v nedávné době. Do té doby sice lidé věděli, že město jménem Most existuje, ovšem nikdo nenavštěvoval legendární restauraci Severka jako dnes. V současné době se město jménem Most ležící v severozápadních Čechách těší z obrovského turistického ruchu, lidé sem opravdu jezdí dnes a denně a sdílí to na sociálních sítích. Pojďme si proto o tomto městě, které je dnes tak hojně navštěvované, zmínit něco víc.  

Jak jsme zmínili, město jménem Most leží v severozápadních Čechách, konkrétně v Ústeckém kraji a je statutárním městem. Leží taktéž na řece Bílina. Aktuálně zde žije něco kolem šestašedesáti tisíc obyvatel, primátorem města je Jan Paparega.  

I když se vznik města datuje až do jedenáctého století, je třeba zmínit, že historické město bylo v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století zcela zbořeno. Důvodem byla těžba uhlí. Od té doby se toho však mnoho změnilo a v Mostě se začal zvyšovat turistický ruch. Aktuálně největším lákadlem není jenom restaurace Severka, ale také nejcennější stavba celého města, kterou je kostel Nanebevzetí Panny Marie, který byl roku 1975 přesunut na současné místo. Také zde najdete hrad Hněvín, který se rozprostírá na kopci nad městem.  

Kromě zmiňovaných turistických cílů zde najdete i dřevěný pravoslavný kostel pocházející z Rumunska, lákadlem je i zdejší Mostecké jezero nebo takzvané Uhelné safari. Významný je i zdejší dostihový areál.  

Samozřejmě se zde narodila celá řada osobností, k nimž patří například Zuzana Bydžovská, známá česká herečka, dále Tomáš Ctibor, poslanec, a Tomáš Divišek, hokejista, či Vladimíra Erbová, česká modelka a playmate Playboye.